Despre dragoste, Despre Psihologie

Iubești ceea ce cunoști

d7b57979d6d2

Prima dragoste a vieții noastre nu este cea de la 15 ani, și nici de la 12, și nici cea de la grădiniță… Prima noastră dragoste este cea primită de la părinți, din prima zi a vieții.

Persoanele cu o experiență amară în relația cu părinții, în copilărie, au un mod fascinant și foarte special, mai târziu, de a se îndrăgosti…

* * *

Un bărbat de vreo 50 de ani veni la clinică bolnav de depresie. Boala îi luase amploare în urma unei crize în căsnicie.

– Soția mea nu mă mai iubește, nu mă vrea lângă ea, mă ignoră, mă desconsideră… Orice aș face, nu e îndeajuns de bine făcut…

– De cât timp sunteți în situația asta? l-am întrebat eu.

– De câțiva ani, cred.  Știți, soția mea a fost mereu o femeie foarte puternică, o prezență deosebită, pe care am admirat-o. Eu am lucrat din greu ca să mă mențin la nivelul ei. Mulți ani a funcționat, dar la moment… nu mai merge.

După mai multe reflecții împreună, mi-a venit să îl întreb:

– Situația actuală vă aduce cumva aminte de o relație mai veche, bine cunoscută din viața dumneavoastră?

– Nu, răspunse pacientul. Nu îmi aduce aminte de nimeni…

Apoi mai stătu puțin îngândurat, după care își ridică privirea consternată către mine:

– Ba da! Tatăl meu… un om foarte inteligent, dar și foarte sever… Am căutat aprecierea lui toată viața, dar niciodată nu am fost îndeajuns de bun în ochii lui…

Nu încetă să mă privească în ochi. Apoi se trânti pe spătarul scaunului, transpirat. Despre tatăl lui vorbisem în multe ședințe la începutul terapiei, la partea biografică. Era vorba, de altfel, de un conflict interior vechi și dureros…

* * *

Studiul dragostei începe odată cu istoria psihologiei, de la Freud. În 1988, R. Sternberg și M. Barnes scriu o carte, „Psihologia iubirii” în care îi conferă conceptului o nouă complexitate, bazată pe nenumărate cercetări în acest domeniu.

Iar simpla experiență practică arată că oamenii se îndrăgostesc de Familiar și Cunoscut, chiar dacă aceste elemente sunt întrunite de către o persoană pe care o întâlnesc pentru prima dată. Cum ne simțim iubiți de părinți, așa ne vom lăsa iubiți, mai târziu, de partenerul de viață. Iar această iubire ne definește propria valoare, percepută subiectiv.

Cu alte cuvinte, ne îndrăgostim de persoana care ne definește propria imagine de sine.

* * *

O femeie a cărei relație cu mama ei s-a caracterizat prin sentimente permanente de vinovăție față de aceasta, este astăzi căsătorită cu un soț de la care își cere scuze în permanență.

O tânără care a fost umilită de mică de către mama ei vitregă se află astăzi în relație cu un bărbat care îi demonstrează în permanență că nu este bună de nimic.

Un bărbat, cu o mamă sâcâitoare, refuză să mai vorbească în fiecare zi cu partenera lui la telefon, pentru că aceasta pune presiune pe el, cu alte cuvinte, îl sâcâie.

O femeie care a fost neglijată de către tatăl ei divorțat și îndepărtat de familie, acesta creându-și ulterior o familie nouă, este astăzi la a patra relație din viața ei, în fiecare din ele fiind respinsă și înșelată de partener.

Un bărbat, care în copilărie a fost neglijat în favoarea fraților lui bolnavi, suferă astăzi într-o căsnicie în care, pentru soția lui, orice altă persoană din familie este mai importantă decât el.

O femeie, care în fiecare zi a copilăriei și până la maturitate a trebuit să fie puternică din cauza unor părinți absenți emoțional, este astăzi căsătorită cu un bărbat mult mai slab decât ea, fiind astfel în situația de a fi ea cea puternică în fiecare zi a căsniciei ei.

Un bărbat alintat și îngrijit de mama lui hiperprotectivă până la maturitate s-a însurat cu o femeie puternică și dominantă, care preia astăzi toate sarcinile din familie pentru el.

O femeie cu experiențe de violență în copilărie de pe urma unui tată alcoolic și agresiv, îndură astăzi viața lângă un soț care o bate.

Și mai este un tip de femeie puternică, care, fiind în copilărie agresată fizic și emoțional, își alege la maturitate în mod inconștient un partener submisiv și mai slab decât ea, pentru siguranță.

* * *

Iubești în felul tău unic… Iubești ceea ce cunoști. Te lași iubit așa cum te vezi.

Relația de dragoste ți-o creezi singur ca pe o operă de artă vie. Iar partenerul este un personaj în ea. Cei care au fost iubiți atunci îndeajuns, astăzi au noroc. Ceilalți crează astfel de opere… Cu o sensibilitate deosebită, cu o măiestrie dureroasă…

E dragostea ta, așa cum ai învățat-o tu. Așa ți-o și pictezi, singur.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s