Despre acasa

Extremele vieții de emigrant

SL376248
Graffiti pe o clădire în Bremen

Între timp nu mai e o surpriză pentru cineva într-o țară străină să-și audă limba maternă întâmplător pe stradă. Acesta va arunca și el o vorbă bună și veselă în aceeași limbă, ambii compatrioți își vor zâmbi jovial, apoi își vor căuta mai departe fiecare de treaba lui. Se pare că atmosfera s-a schimbat, cu 10 ani în urmă viața peste hotare încă se mai simțea puțin ruptă de lume, de ceea ce îți era cunoscut și drag.

Alte lucruri au rămas la fel…

A rămas un sentiment latent pe care îl uiți atunci când trăiești îndeajuns de mult printre străini și reîncepe a-ți clocoti în toate măruntaiele în momentul în care pășești din nou peste iarba de acasă…

A rămas mulțumirea că ai ajuns a te descurca atât de bine într-o limbă străină, concomitent cu frustrarea că nu o vei putea vorbi la perfecție niciodată- pur și simplu sufletul tău e împletit dintr-un alfabet de diacritice.

A rămas bucuria de a avea colegi de altă naționalitate și de a te înțelege foarte bine cu ei, odată cu un complex subconștient de lipsă de apartenență la grup.

A rămas fascinația față de o nouă cultură pe care o trăiești, atunci când de fapt constați cu durere că ceea ce iubești cel mai mult este cultura ta, cu poveștile lui Creangă.

A rămas recunoștința de a trăi într-o țară cu un nivel înalt de trai, combinată cu o tristețe adâncă la gândul problemelor celor de acasă, cu care ai vrea să împarți totul, dar n-ai cum.

Extreme trăite într-o țară care nu-i a ta. În străinătate, doi prieteni sunt mai prieteni, doi iubiți sunt mai iubiți, o trădare e mai zguduitoare, o pierdere mai mare, o dezamăgire mai adâncă, o familie mai importantă, un divorț mai dramatic, o biserică mai sfântă, un păcat mai fatal, o comunitate mai unită, o foame mai flămândă, o frică mai terifiantă, un dor mai adânc…

Străinătatea îți amorțește simțurile… Ca apoi acestea să tresalte dintr-odată năucite la un miros de verde al pământului din care-ai fost sculptat.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s